En familiehistorie om overgreb og tavshed

Smukke & lille skat

Balancen at vokse op i en familie fyldt med svigt Pia Ryding er vokset op med skilsmisser, flytninger, overgreb, tavshed og svigt. Nu fortæller hun og hendes søster deres rystende oplevelser i en ny bog, Smukke & lille skat, om at have en barndom i noget, der ligner en helt almindelig familie, men hvor børnene igen og igen er overladt til sig og deres desperate forsøg på at nå de forældre, der ikke rigtigt er der.

Min stedfar står på et ben og tæller til ti

Han tæller hurtigt, det er lidt snyd. Vi skynder os at spille igen. Det er fantastisk at vinde. “Nej, jeg vinder … jeg bestemmer, at du skal tage bukserne af …” Min stedfar kigger på mig med sine blå øjne, mens han siger det. Det er lidt underligt, men jeg gør det … hvorfor ikke? Solen skinner ind, og her er varmt. Vi spiller igen. Jeg vinder.

Mille er kun en lille pige, da ovenstående scene udspiller sig. Desværre er den ikke enestående, og hun udnyttes gentagende gange af den far, hun ellers elsker overalt på jorden. I dag er Mille voksen og ikke meget for at tale om sin barndoms mareridt, men alligevel har hun fortalt sin søster Pia Ryding sin historie, og sammen med Pias oplevelser af at vokse op i samme omgivelser fyldt med svigt og tavshed er det nu blevet til bogen Smukke & lille skat, der udkom i september 2017 på Skriveforlaget.

En glad bog

Smukke & lille skat er trods temaet en glad bog. Det er en bog om at ville, kæmpe, overleve og vinde. Både min søster og jeg har prøvet at lukke øjnene for historien, har nydt sejrene i stilhed. Og alligevel bor de i og hos os, historierne. De bor i kroppen, hjertet og hjernen. De bor i de ting, vi omgiver os med. De gaver, vi giver. De valg, vi træffer. Steder, vi ikke kender til. I dialogen mellem os. Og i vores drømme og mareridt. Nu giver jeg historien videre. Så den kan genfortælles, gøres større eller mindre, få sit eget liv. Det er ikke længere nødvendigt, at det kun er min. Jeg vil gerne dele, blive klogere, vise at en stemme kan have stor magt. Magt til at vælge, magt til at ændre liv,” siger Pia Ryding om baggrunden for at have skrevet Smukke & lille skat.

Smukke & lille skat

Køb bogen hos Skriveforlaget
Lydbogen er læst af Anette Støvelbæk og Linda Elvira og kan købes hos forlaget Momolydbog